Site Loader

De Rollenbaan wordt in veel bedrijven op veel verschillende manieren gebruikt. Het is een doodnormaal gebruiksvoorwerp en heeft een lange geschiedenis. De voorloper van de rollenbaan waren boomstammen. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de oude Egyptenaren de piramides hebben gebouwd, maar wetenschappers zijn het er wel allemaal over eens dat de zware blokken steen getransporteerd werden door ze over boomstammen heen te rollen; een ouderwetse rollenband dus!

De geschiedenis van de rollenband zoals wij hem kennen, begint aan het eind van de 17e eeuw. Toen gebruikten boeren een primitieve lopende band van hout en met een leren riem. Aanvankelijk werd dit systeem alleen gebruikt om zakken graan te verplaatsen. Pas aan het begin van de 20e eeuw, met de opkomst van de industrialisatie, werd dit oude systeem doorontwikkeld tot automatische lopende banden en de rollenbaan zoals wij hem vandaag kennen. In 1908 werd patent aangevraagd en nog altijd wordt de rollenbaan gebruikt.

De lopende band werd veel populairder, maar de rollenbaan heeft een groot voordeel; hij werkt op minimale spierkracht. Als bij een lopende band de motor faalt, heb je er niets meer aan, terwijl een rollenband zelfs met een paar kapotte rollers nog gebruikt kan worden.

Post Author: rollenbaan