Site Loader

Om goederen van A naar B te verplaatsen wordt vaak een transportband gebruikt als transportmiddel binnen een bedrijf. Transportbanden zijn in twee categorieën onder te verdelen. Zo heb je transportbanden voor bijvoorbeeld kratten of voor het transporteren van zand of grind.  Voor deze banden is het kenmerkend dat ze een lange levensduur hebben. Transportbanden zijn ideaal om de interne transport te optimaliseren. Bij het gebruik van transportbanden worden zowel de kosten als de arbeidsuren gereduceerd.

Een bandtransporteur moet op de volgende dingen letten bij de installatie van een transportband:

  • Een cilindrisch gevormde transportband

  • Een cilindrische omkeerrol

  • Een cilindrische aandrijfrol

  • Een frame

De band is opgebouwd uit een karkas, onderdeklaag, bovendeklaag en een zijkant. Voor hele zware installaties wordt er gebruik gemaakt van een vervangend product van het karkas, namelijk staalkabels. Deze staalkabels zijn eigenlijk alleen maar geschikt voor een trekkende functie. Rubberbanden worden geleverd met een gesloten en gesneden zijkanten.

De banden worden in de lengte gemaakt en in afgepaste delen geleverd, op deze manier kunnen ze gemakkelijk vervoerd worden. Korte banden worden vaak door de toeleverancier in de fabriek gemaakt, daar waar de lange banden vaak ter plekke afgemaakt moeten worden. Dit is vanwege het transporteren van de banden. De banden kunnen zowel tegen koude als warme temperaturen.

De kunststof of rubber band van een transportband kan gespannen worden door de keerrol te verstellen. Dit kan door de draadspindels of door een spanrol.

Post Author: admin