Site Loader

Er zit al zoveel belasting op brandstof en door de btw verhogen van 19 naar 21% stegen de brandstofprijzen weer mee. Benzine heeft een record prijs bereikt namelijk €1,89 per liter ongelode benzine en diesel naar €1,54. Dit zijn de gemiddelde adviesprijzen liggen vaak wat hoger dan wat je aan de pomp moet betalen.

Accijnzen en belastingen

De brandstofprijs bestaat uit accijnzen, btw en de prijs van het product. De prijs van het product wordt bepaald door de olieprijzen, winstmarges van tankstations en oliebedrijven en raffinagekosten. Daar bovenop komt een bedrag accijns(voor benzine is dat €0,73 per liter en voor diesel €0,43 per liter diesel, vervolgens komt er nog het standaard btw tarief op.

Hoog percentage belasting

De belasting op benzine en diesel is dus duidelijk hoger geworden. Maar begin dit jaar was de belastingdruk nog veel hoger op benzine, terwijl de prijs voor benzine lager was. In Januari dit jaar zat er 60% belasting op benzine, op dit moment is dit 57%.

Door de hoge belastingen op benzine en diesel, zie je ook steeds meer auto’s met gasinstallaties. Ook bedrijven kiezen vaak voor gas, bijvoorbeeld een gas generator om zo goedkoop mogelijk te kunnen werken met de stijgende benzine prijzen.

Post Author: admin