Site Loader

Auto’s zijn complexe machines, gemiddeld wordt een auto gemaakt uit 30 duizend onderdelen, dit moet dus goed gebeuren wil je de veiligheid van de inzittende en andere weggebruikers garanderen. Het gebeurt nog steeds regelmatig dat er een nieuwe auto op de markt komt die al snel wordt teruggeroepen omdat er iets niet helemaal aan klopt, bijvoorbeeld dat de achterruiten spontaan van de auto af vallen, deze worden dan teruggeroepen omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden. Waarom zijn autoruiten nou zo belangrijk voor een auto?

Goed zicht is belangrijk

Het is natuurlijk belangrijk dat je alles goed kan zien en dit gebeurd na eenmaal door de ruiten. Het is daarom ook belangrijk dat de autoruiten regelmatig schoongemaakt worden, van zowel de binnen- als buitenkant. Vooral de binnenkant wordt zeer regelmatig vergeten door veel mensen omdat ze denken dat deze niet vies kan worden, maar dat is natuurlijk wel zo. De beste manier van een autoruit schoonmaken aan de binnenkant is door gebruik te maken van een schone, stofvrije doek, water en een beetje schoonmaakproduct. Buiten het schoonmaken van de ruiten, is het ook zeer belangrijk dat alle ruiten schadevrij zijn. Zeker als er een flinke barst door de voorruit loopt moet je deze zo snel mogelijk vervangen, buiten dat het je zicht kan belemmeren wil je ook voorkomen dat de ruit tijdens het rijden nog verder kapot gaat. Het voordeel van de voorruit is dat deze bij schade niet gelijk in duizend stukjes breekt, bij achter- en zijruiten is dat meestal wel, hoewel er ook steeds meer achterruiten zijn die dit niet meer doen. Als er een zijruit kapot is moet je deze altijd vervangen.

Algehele stevigheid van de auto

De meeste mensen weten dit niet, maar autoruiten zijn zeer belangrijk voor de stevigheid van de auto en zijn een vitaal onderdeel van de carrosserie. De autoruiten werden oorspronkelijk altijd vastgezet door gebruik te maken van een rubberen strip, pas in de jaren 90 werden de ruiten steeds vaker vastgezet met lijm, dit door de opkomst van de airbag omdat deze wanneer hij opgeblazen is tegen de voorruit aan gedrukt wordt. Ook gaf het lijmen van de autoruiten een grotere stabiliteit aan de auto. Tegenwoordig is het zo dat autoruiten, en dan met name de voorruit, een dragend deel is van de carrosserie wat voor een betere stijfheid van de auto zorgt. Deze stijf- of stevigheid is weg als de ruit kapot of beschadigd is, noodzakelijk dus om deze snel te repareren of vervangen.

Post Author: admin