Rollenbanen zijn er in vele soorten en maten. Je kunt de rollenbaan in twee groepen verdelen; zwaartekrachtrollenbanen en aangedreven rollenbanen. De rollenbanen uit de eerste categorie hebben geen motor, maar de producten op de rollenbaan worden met de hand of dankzij zwaartekracht (bijvoorbeeld via een aflopende rollenbaan) verplaatst. Een aangedreven rollenbaan heeft een mechanisme wat er voor zorgt dat de rollen in beweging blijven en het product dus ook in beweging blijft op de baan.
Voor beide soorten rollenbanen zijn tal van aanpassingen en uitbreidingen mogelijk. Bij een opstelling voor pallets kun je er voor kiezen om een foliewikkelaar of haakse overzetter toe te voegen, wat het transport van pallets over een rollenbaan enorm vergemakkelijkt. Naast de verschillende toepassingen, zijn er qua opstelling van een rollenbaan oneindig veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een dubbele rollenbaan, een harmonica rollenbaan of eentje met meerdere verdiepingen in combinatie met een liftmechanisme. Met behulp van bijvoorbeeld hefkussens kun je meerdere rollenbanen aan elkaar koppelen, waardoor je productielijn de lengte krijgt die het meest geschikt is.
Kortom, de rollenbaan is nog altijd een goed alternatief voor de meest uiteenlopende productielijnen, of je nu bloembollen of complete pallets met machines moet assembleren of vervoeren.