Bij de organisatie van een evenement komt heel wat kijken. Hoe ga je om met extra verkeer op de weg? Hoe scheid je voetgangersstromen van het overige verkeer? Op welke manier verzorg je de informatievoorziening? We vertellen je er alles over in dit artikel, met vier handige tips.
Tip #1: veiligheidsplan & draaiboek
Veiligheid bij evenementen begint met een veiligheidsplan. In dit plan zet je alles wat maar met je evenement te maken heeft. Denk hier aan een omschrijving van het evenement (zoals de locatie, datum en verwachte bezoekersaantallen), een risico inventarisatie, communicatie schema, de inzet van beveiliging, crowd management en diverse scenario’s zoals ongevallen, ontruiming of extreem weer.
Naast een veiligheidsplan helpt een draaiboek met informatie wat er moet gebeuren op welk tijdstip, welke middelen daarvoor nodig zijn en wie welke taken heeft.
Tip #2: wegafscheidingen
Bij een evenement komen veel verkeersstromen samen: voetgangers, auto’s, fietsers en brommers. Hoe zorg je nu dat dit allemaal goed samen gaat? Met wegafscheidingen en verwante producten kan je al een hoop betekenen. Denk bijvoorbeeld aan beschermpalen om rijstroken af te zetten, terreinhekken of kunststof kettingen voor het scheiden van verkeer.
Tip #3: informatievoorziening
Communicatie is essentieel rondom evenementen. Denk vooraf aan informatie zoals een plattegrond, een programma, routebeschrijving en informatie over de faciliteiten. Daarnaast is er de informatie tijdens het evenement zelf. Denk bijvoorbeeld aan een informatiebord met richtingspijlen, of het aangeven van een VIP ruimte of een specifieke rij.
Tip #4: afbakening rijen
Evenementen en rijen zijn onmiskenbaar aan elkaar verbonden. Met dranghekken zorg je voor een veilige (en stevige) afbakening van gebieden. Daarnaast bestaan er ook diverse afzethekken die zeer snel te monteren zijn en gemakkelijk te verplaatsen zijn. Een luxe ingang, bijvoorbeeld van een VIP ruimte? Kies in dat geval voor een paal met uitrekbare band, of een touw met sluithaken.