Site Loader

Voordat je met een auto de weg op mag ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Vaak is het niet zo duidelijk welke autoverzekering het beste bij de situatie past. In dat geval kun je informatie opvragen bij verschillende verzekeraars of je kunt je laten adviseren op een vergelijkingswebsite.

Autoverzekeringen heb je in drie hoofdsoorten. De drie hoofdsoorten verschillen van elkaar door de dekking die zij bieden en de premie die je ervoor betaalt. Aangezien de premies van autoverzekeringen regelmatig verschillen zult u daarvoor op de websites van verzekeraars moeten kijken. Over de inhoud van de dekking van de verschillende soorten autoverzekeringen is wel meer vaste informatie beschikbaar. Een van de hoofdsoorten is de WA-verzekering. De WA-verzekering dekt de schade die wordt toegebracht aan de persoon of het bezit van derden. De schade aan het eigen vervoermiddel wordt echter door dit type verzekering niet vergoed. Nederlandse autobezitters dienen minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor hun voertuig, en de dekking moet minstens € 907.560 per gebeurtenis bedragen.

Naast de WA-verzekering bestaat er ook de ‘beperkt casco’ verzekering. Deze wordt ook wel WA-extra genoemd. Bij deze verzekering wordt alles vergoed wat ook bij de standaard WA-verzekering wordt vergoed, maar daarnaast wordt ook schade door bepaalde, in de polis genoemde gebeurtenissen vergoed. Denk hierbij aan diefstal, storm, botsing met dieren. Wanneer deze schade door u zelf is veroorzaakt wordt de schade niet vergoed. Dit is bijvoorbeeld in het geval van botsen.

De laatste en meest dekkende verzekering is de ‘volledig casco’ of de all risk verzekering. Bij deze verwerking wordt naast de verplichte WA-dekking ook schade door enig “van buiten komend onheil” vergoedt. Deze schade wordt ook vergoed als deze door uzelf is veroorzaakt.

Welk type autoverzekering voor u en uw auto het beste is, wordt vooral bepaald door de ouderdom van uw auto. Wanneer een auto acht jaar of ouder is kunt u het beste een WA-verzekering afsluiten. Is de auto meer dan drie maar minder dan acht jaar oud, ga dan voor een beperkt casco verzekering. Is de auto maximaal drie jaar oud, ga dan voor een volledig casco.

Post Author: admin